Напразно използват името като символ на глупост и простотия - тази

...
Напразно използват името като символ на глупост и простотия - тази
Коментари Харесай

Тиквата като бомба от витамини - регулира теглото, кръвното и пази от вируси

Напразно употребяват името като знак на нелепост и простотия - тази суперхрана подхранва съществени потребности на тялото
Не забравяйте тиквените семки - съдържат фибри и протеини и са добър източник на витамин Е и цинк

Сезонът на тиквата е дълъг. Въпреки че събирането на реколтата завърши, дебелата кора я пази дълго време и от нея може да се похапва цяла зима.

Мнозина се чудят плод ли е тя, или зарзават, и май всички са прави, тъй като спада към особена група плодови зеленчуци.

Затова с тиква могат да се подготвят всевъзможни блюда – от супи и пюрета до съществени ястия и десерти. А сладката сърцевина е цялостна с хранителни изгоди. Известният диетолог от болничното заведение Cleveland Clinic в Охайо Джулия Зумпано я подрежда на челно място измежду суперхраните, оповестява тв каналът CBS.

Това вкусно бостанско растение е с високо наличие на фибри, които оказват помощ за балансиране на кръвната захар, за здравето на червата и храносмилането, споделя специалистката.

Установено е също, че намалява равнищата на неприятния холестерол. Тиквата е отличен източник на антиоксиданти като витамин С и А, които защищават клетките от увреждане и укрепват костите. Съдържанието на витамини В1 и В2 усъвършенства работата на нервната система.

Тази храна е с ниско наличие на калории (30-ина на 100 г). При това тя насища и оказва помощ за управление на тежестта.

" Тиквата съдържа бетакаротин, а той се трансформира във витамин А, който има безспорни изгоди за кожата и имунитета. Изследванията демонстрират, че витамин А играе значима роля за укрепване на имунната функционалност, като ви оказва помощ да се предпазите от инфекции, вируси - споделя Зумпано. – Калият в нея пък може да помогне за намаление на кръвното налягане. "

Напразно употребяват името на тази манна небесна като знак на нелепост и дивотия. Тя е толкоз богата на потребни нутриенти, че подхранва съществени потребности на тялото. Съдържа да вземем за пример рядко срещани в растителната храна витамини като К, който играе роля за вярното съсирване на кръвта, D за зимата, когато слънчевата светлина е нищожна, Т, който оказва помощ против анемия. Тиквата е източник на калций, магнезий, желязо, мед, кобалт и фосфор и е уместно меню за хора със сърдечносъдови и бъбречни проблеми

Яркият оранжев цвят на някои тикви приказва за високо наличие на витамин С и каротин, потребен за подсилване на зрението. Нежните нишки на целулозата в тях не нервират червата, по тази причина храната е известна с благотворното си въздействие върху храносмилането.

Японско изследване от 2015 година откри, че диети с високо наличие на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - оказват помощ за попречване на метаболитен синдром.

Тиквата има леко слабително деяние - съдържа пектин, който освен почиства дебелото черво, само че и понижава холестерола. В умерени количества тя е позволена и при диабет. Сокът от тиква се предлага при проблеми със съня. А в случай че се прибавят лимон, мед и гореща вода, се получава гръмък лек против стрес. Водата от сварената тиква също работи за утешение и здрав сън.

Експертите означават, че тиквата е потребна и за попречване на развиването на рак. Въпреки че няма обособени " суперхрани ", които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да понижи риска от развиването му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да защищават от някои типове рак като рак на гърдата.

Яденето на тиква съвсем няма нездравословни резултати с изключение на при алергия и някои типове язва.

Лесно е да включите повече ястия от тиква в менюто си, споделя доктор Джулия Зумпано. Можете да я печете, варите, пасирате, да я месите на самун и мъфини, да вършиме палачинки.

Не забравяйте и семената. Тиквените семки съдържат фибри и протеини и са добър източник на витамин Е и цинк, които също оказват помощ за имунното здраве. Можете да похапвате семената напряко или да ги добавите към салата, овесена каша или кисело мляко.

В България най-известни са бялата тиква кестенка и мускатната цигулка

Кестенката е доста сладка, с изразен мирис на тиква, по тази причина е най-вкусна печена. От нея става прекрасен рачел, подготвя се пюре с масло, кимион и индийско орехче, варят се супи, кремове.

Цигулката също е подобаваща за печене, задушаване, безпрепятствено пюре без фиброзни влакна, крем супи, тиквеник.

Червеникавата френска тиква Пепеляшка е с прелестен усет за пайове, десерти, баници. Малката японска тиква Хокайдо е същинска витаминозна бомба. Има сладостен, внимателен, леко орехов или кестенов усет. Става за сладка, тиквени пайове, баници, сосове, като съставна част за ризото и салата. Жълъдовата тиква на тъмнозелени и оранжеви петна може да се яде сотирана, задушена на пара, пълнена или смесена с месни и зеленчукови ястия. Тиква Деликата е с фина кора и не е от трайните, а вътрешността е по-суха. По усет наподобява на царевица. Яде се печена с масло, мед и канела. Подходяща е за пълнене.

Д-р Зумпано предизвестява, че в някои подготвени артикули от тиква може да има добавени захар и мазнини. Възможно е те да не съдържат доста тиква, а единствено да го докарват на усет с изкуствени добавки и би трябвало да се заобикалят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР